onlinecasinotop Leer hier wat de belangrijkste backgammon termen betekenen


Backgammon Termen

De belangrijkste termen van het spel backgammon zullen hieronder worden opgesomd en voorzien van een korte en duidelijke toelichting, zodat er inzicht wordt verkregen in termen die bij het online backgammon gebruikt worden. Het puntensysteem van singlepoint, gammon en backgammon zal hier niet worden herhaald, want deze informatie kunt u vinden bij de spelregels.


Onderdelen van het bordspel

Tot de onderdelen van backgammon kunnen onder meer het spelbord gerekend worden, net als de 30 speelstenen (voor elke speler 15) en de dobbelstenen.

• Bar is de term die gebruikt wordt om het gebied in het midden van het speelbord aan te duiden. Geslagen schijven worden bijvoorbeeld op de 'bar' geplaatst, tot dat deze weer terug gebracht kan worden in het spel.

• Homeboard of thuisveld is het deel van het speelbord dat de punten 1 tot en met 6 bevat, en voor de speler het gebied is waar de speelstenen geplaatst moeten worden om ze uit het spel te kunnen halen.

• Doubling cube of verdubbelingsdobbelsteen ziet eruit als een normale dobbelsteen maar met andere waarden, namelijk 2, 4, 6, 8, 16, 32 en 64. Een speler kan de double aanvragen als er sprake is van een goede uitgangspositie en voor twee keer de huidige inzet.


De posities op het bord

De speelstenen kunnen verschillende posities op het bord innemen, naarmate het spel vordert. Hier een overzicht van de voorkomende posities bij backgammon.

• Blok is het punt op een backgammon speelbord dat bezet is door twee of meer speelstenen.

• Anchor of anker is het punt binnen het homeboard van de tegenspeler, dat bezet is door 2 of meerdere speelstenen van de speler.

• Blockade of blokkade is een groep van meerdere posities, die elk beet zijn door 2 of meerdere speelstenen van een en dezelfde speler met als doel de tegenstander te hinderen.

• Prime is een blokkade van 6 speelstenen, waardoor de tegenspeler er niet meer langs kan.

• Laatste man is de laatste speelsteen van de speler op de grootste afstand van het thuisveld.

• Points of posities, waar er in totaal 24 van zijn op het bord. Onder de punten staan cijfers vermeld. 1 tot en met 6 wordt het homeboard genoemd, 7 tot en met 12 vormen het outer board, 13 tot en met 18 vormen het outer board van de tegenspeler, 19 tot en met 24 het homeboard van de tegenspeler, 7 is het bar point en 13 is het mid point.

• Hit is de mogelijkheid om een speelsteen van de tegenspeler te pakken of te raken en deze wordt vervolgens op de bar geplaatst. Als er sprake is van de mogelijkheid om meerdere speelstenen te pakken dan wordt de term shot gebruikt.

 


Close