onlinecasinotop De spelregels van online backgammon en leer de basics


Backgammon Spelregels


Het doel van het spel backgammon is de speelstenen zo snel mogelijk van het beginpunt naar het eindpunt te brengen en daar van het speelveld af te halen. Het speelveld bestaat uit 24 punten, verdeeld over 4 vakken. De beide spelers starten het spel in tegengestelde richting en zullen elkaar dan ook tegenkomen op het veld.

Beginopstelling en start van backgammon Er is een vaste beginopstelling bij het backgammon spel, waarbij de spelers de stenen in spiegelbeeld opstellen. Voor wit geldt dat er 2 stenen op punt 1 worden geplaatst, 5 stenen op punt 12, 3 stenen op punt 17 en 5 stenen op punt 19. Het spel start door het gooien van de dobbelstenen door beide spelers tegelijk. Degene die het hoogste gooit, begint met de waarde van beide dobbelstenen het spel. Elke volgende worp wordt gedaan met 2 dobbelstenen, waarvan elke steen een waarde vertegenwoordigd en waarbij er dus telkens 2 speelstenen worden verschoven over het bord. Bij een dubbel moeten er in totaal vier zetten gedaan worden. De zet kan niet gedaan worden als de tegenspeler 2 of meer stenen op het betreffende punt heeft staan. Het is mogelijk de steen van een tegenspeler te slaan als er op het punt maar een steen ligt. Deze steen moet na het slaan weer terug naar het begin en eerst op de 'bar' worden gelegd, zolang deze niet opnieuw in het spel is gebracht. Overigens is het niet verplicht om te slaan, als de mogelijkheid zich voordoet. De geslagen zwarte steen kan pas worden ingebracht in het thuisveld van wit als er geen andere speelsteen staat, er een of meerdere eigen stenen staan of als er maar een steen van de tegenspeler staat. De overige stenen zijn bevroren net zo lang totdat de geslagen steen weer is ingebracht.

Puntensysteem backgammon


Bij het backgammon spelen zijn er mogelijkheden waarop het spel gewonnen kan worden namelijk:
 • Single point
 • Gammon
 • Backgammon
 • Een single point betreft 1 punt en geldt als de speler als eerste alle 15 stenen uit het spel heeft gehaald en de tegenstander ook minimaal een steen al uit het spel heeft gehaald. Er is sprake van gammon met een winst van 2 punten, als de speler alle stenen uit het spel heeft gehaald en de tegenstander alle stenen nog op het speelveld heeft staan. Backgammon levert 3 punten op en daarbij is het een vereiste dat de tegenstander met minimaal een steen nog in het thuisveld van de ander staat en bovendien nog geen enkele steen van het veld heeft afgehaald.


  Trik Trak

  Triktrak is een variant op het spel backgammon met een aantal andere regels. Belangrijke verschillen zijn de beginopstelling, de worp van de dobbelstenen en het einde van het spel. Bij trik trak online moeten de stenen eerst in het spel worden gebracht met de dobbelstenen en gelden er specifieke regels. Bij het gooien van een 1 en een 2 is er sprake tric trac en mag de speler twee keer 1, twee keer 2, twee keer 5 en twee keer 6 verplaatsen en een extra worp gooien. Bij het einde moet de steen exact worden uitgegooid. Online tric trac spelen kent ook een grote populariteit net als internet backgammon.

   


  Close